Jongleringsskolan

- För din personliga utveckling

Varför jonglering?

Jonglering är avstressande och hälsosamt, samtidigt som det är roliga och stimulerande. Jongleringen stimulerar hjärnan att jobba effektivare. Samtidigt som hjärnans alla delar aktiveras, får även kroppen arbeta.

Överkroppen, armarna, ögonen och balansen, allt behövs i en perfekt mix. Det finns ögonläkare som ordinerar sina patienter jonglering eftersom det stimulerar och tränar musklerna i ögonen, forskning har visat att det har en positiv inverkan på patienter med panikångest och de flesta läkare uppmuntrar patienter med stressymptom att motionera och röra på sig. När kroppen får röra på sig sätter man igång blodcirkulationen, vilket ökar syretillförseln till kroppens muskler. Det gäller även när hjärnan för ”röra” på sig. En ökad aktivitet i hjärnan leder till ökad blodcirkulation och därmed en ökad syretillförsel. Detta i sin tur gör att vi känner oss piggare och kan prestera bättre.


Förutom de rent fysiska fördelarna med jonglering finns det lika många om inte fler fördelar på det mentala planet. Varje dag stöter man på problem och motgångar. Faktum är att dessa påträffas oftare än vad framgångarna gör i vardagen. Många människor ser problemen som något jobbigt när det tvärtom är på detta sätt vi alla lär oss och utvecklas. Med hjälp av jonglering kan man ta sig an sitt eget lärande, tänkande och agerande.


En fem minuters paus med jonglering sänker stressnivån i kroppen och låter hjärnan återhämta sig lika mycket som en ”vanlig” kaffepaus på 20 minuter. Detta kan vara värt att tänka på idag när vi lever i ett samhälle där tempot är otroligt högt; inte bara på de flesta arbetsplatser, utan även i mångas privatliv. Detta höga tempo är dock både på gott och ont. Många av oss presterar bättre under press och trivs med att ha många bollar i luften, för att slita på en gammal klyscha. Dock kan för mycket av stressen påverka oss negativt och det är viktigt att lära sig att känna igen kroppens signaler i tid; det gäller helt enkelt att lära känna sig själv och sin kropp.
© Marcus Ljungqvist